arrow_leftarrow_righticon_playicon_searchicon_twitterhouses_bluehouses_greenhouses_red

Van flesje halfvol naar frietje kapsalon

Supermarkt VéGé van Claassen
AIMG 3172 RBG

Aanvankelijk kochten bewoners van de Kolpingbuurt veel van hun (kruideniers)waren in rijdende winkels van de melk-, groente- en kolenboer.
Dat veranderde toen er in het pand op de hoek van de Kolpingstraat en de Leo XIII-straat twee winkels (1957) kwamen. In het linkerdeel begon J.A.M. Claassen een melkzaak, in het rechterdeel opende de Co-op een zelfbedieningswinkel. Rond 1965 nam ondernemer Claassen de Co-op over. Hij sloot zich aan bij VéGé en toverde het pand om tot een moderne supermarkt. Na zijn dood hield schoondochter Trees de winkel nog twee jaar open tot 1 november 1985. Pas in 1988 kreeg het pand een nieuwe bestemming met de komst van buurtwinkel Cals en cafetaria ’t Huukske.
De bovenverdieping verhuurde eigenaar Hennie Cals aan studenten. Mede door de goede prestaties van het Nederlands Elftal op het EK maakte het cafetaria – dat na een ludieke dakpanactie werd omgedoopt tot Hup Holland Huis – een bliksemstart. Dankzij tegenvallende winkelresultaten ging Cals in 1991 verder met alleen zijn frietzaak. De jaren erna wisselde het pand een aantal keer van naam en eigenaar. Wat bleef waren de Hup Holland dakpannen en de friettent-functie. Tegenwoordig kunnen bewoners voor de meest uiteenlopende snacks terecht bij cafetaria Elif.