arrow_leftarrow_righticon_playicon_searchicon_twitterhouses_bluehouses_greenhouses_red

Samen in de Kolping

Woningcorporatie Talis heeft in samenwerking met betrokken bewoners, bouwbedrijf Hendriks Bouw en Ontwikkeling en de gemeente Nijmegen in 2018 en 2019 gewerkt aan de vernieuwing van de Kolpingbuurt; met behoud van de eigen uitstraling. Provincie Gelderland heeft het mede mogelijk door financiële ondersteuning.

Bewoners

Het uitgangspunt was: we bouwen voor de buurt en mét de buurt. Bewoners mogen allemaal blijven wonen, als ze willen. En ze werden al vroeg betrokken bij de plannen. Klankbordgroep De Toekomst denkt al sinds 2014 mee. De leden hiervan wonen verdeeld over de buurt. Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het stedenbouwkundige plan en het beeldkwaliteitsplan. Ook het sociaal plan is in samenwerking met de klankbordgroep opgesteld.

Talis

Woningcorporatie Talis in Nijmegen realiseerde het herstructureringsproject ‘Kolping weer als nieuw’ dat bestaat uit een grootschalige renovatie, sloop en nieuwbouw van 242 woningen in de Kolpingbuurt. Voor Talis is het bijzonder omdat Talis voortgekomen is uit Woningbouwvereniging Kolping. Met de vernieuwing van de Kolping heeft Talis gezorgd voor een betere leefomgeving, met behoud van de eigen uitstraling.

Gemeente Nijmegen

In de gehele vernieuwing van de Kolpingbuurt is nauw samengewerkt met de gemeente Nijmegen. Zij leverde een bijdrage aan de openbare ruimte, had een toetsende rol en hield ook toezicht.

Hendriks Bouw en Ontwikkeling

Bouwbedrijf Hendriks Bouw en Ontwikkeling uit Oss, heeft het werk uitgevoerd. Partners Hoogte Twee Architecten en buro WAALBRUG waren verantwoordelijk voor de architectuur en het stedenbouwkundig plan en het landschapsontwerp. Projectleider Jeroen van Beers van Hendriks hebben geblogt over de aanpak/ervaringen bij de Kolpingbuurt. Voor vragen over de organisatie en aanpak van het project was (en is nog steeds) Jeroen bereikbaar per e-mail via: jvbeers@hb-oss.nl of per telefoon via: 06 10089639.